Vánoční ladění s Josefem Ladou

Vloženo: 26.12.2016 Změna: 26.12.2016 23:31 Diskuze: 0

Ač venku nebyla po sněhu ani památka, výstavní síň zahalila "sněhová peřina" v obrázcích Josefa Lady. Po zkontaktování se společností Ladových potomků se podařilo do Jaroměřic propůjčit 30 reprodukcí kouzelných zimních a vánočních obrazů našeho významného malíře, který se narodil před 130ti lety a jeho tvorba se těší velké oblibě dodnes. Výstavní síni dominuje expozice s Ladovými betlémy a ukázkou některých z jeho 133 knih. Další betlémy z různorodých materiálů nám propůjčili ochotní betlémáři z blízkého i vzdáleného okolí.

Pan Ladislav Sekanina pomohl s přepravou, a tak můžeme obdivovat keramický, plstěný, krajkový i oříškový betlém paní Marie Klimešové z Poličky, pro děti velmi líbivý betlém se svítícími Broučky pana Andrle rovněž z Poličky, velký Ladův a další dva betlémy propůjčil pan Lukáš z Doubravice u Mohelnice, Ladovy papírové nabídl k vystavení pan Dostál z Přerova.  Paní Parmová z Blanska přivezla část ze své obsáhlé sbírky betlémů a pan Dostál z Jevíčka propůjčil velký historický betlém, datovaný rokem 1912, vyrobený na Ostravsku řezbářem Dbalým, háčkovanou svatou rodinu vytvořila paní Škovránková ze Skřípova, vlastnoručně vyšívané obrázky s Ladovou zimou propůjčila paní Kryštofová z Jaroměřic.  Paličkovaný betlém paní Vanžurové zdobí knihovnu. Výstava je doplněna nabídkou ručně zhotovených výrobků drobných řemeslníků.
Vernisáže 9. 12. 2016 se pozvaný vnuk pana Lady nezúčastnil, poslal pozdravení, omluvu a přání, aby se výstavě dařilo. Pěvecký sbor, zahájil koledami, informace ze života slavného malíře přiblížily Doubravka a Anežka Lexmanovy. Historii betlémářství zmínila knihovnice, která poděkovala za hojnou návštěvu, za propůjčení betlémů, za pomoc při organizaci i aranžování výstavy a popřála krásné sváteční dny všem.


Galerie fotografií