Vernisáž a výstava k 10. výročí patchworku v Jaroměřicích

Vloženo: 19.05.2017 Změna: 29.06.2017 07:59 Diskuze: 0

„Znáte ten pocit, kdy se připravujete na šití svého projektu, ať už patchworkového nebo oděvního nebo jakéhokoliv? Napětí, těšení, radost, vybírání vzoru, střihu, materiálu... Naše výrobky jsou jako naše malé děti. Máme k nim vřelý vztah, dlouho o nich přemýšlíme, dlouho se s nimi mazlíme, než spatří světlo světa. A pak je opatrujeme, aby jim bylo dobře. S těmito myšlenkami se zrodil quilt „Radostné očekávání" ... ten pocit, než střihneme do látky." Renata Edlmanová, Litomyšl 2017

V posledních 10ti letech proběhlo ve výstavní síni CŽP Jaroměřice na 70 výstav z nichž jednou z prvních byla výstava FRAGMENTY Renaty Edlmanové. Výstava i výtvarnice daly základ k následným kurzům, volným dílnám a 6ti výstavám s přehlídkou tvorby, jež se členky ustanoveného klubu patchworku naučily. Jejich práce i díla lektorky jsou obdivovaná laiky i odborníky. Kurzy prošlo několik účastnic, ale „zdravé jádro" vytvořilo r.2010 klub, který se podílí na úspěchu současné výstavy- průřez všech technik patchworku v mnoha variantách.
Je doplněna posledními ukázkami z dílny lektorky R.Edlmanové, reprezentující český patchwork i v zahraničí.
V kurzech a volných dílnách se postupně vytvořily přátelské vztahy, které podporují tvůrčí snahu a vytrvalost. „Nemám čas" slyšíme i od těchto děvčat, ale dokáží si ho uspořádat tak, že zajistí běžný chod rodiny a domácnosti a přitom za šicími stroji narůstají velkorozměrové deky i drobné dárky.
O radost ze své práce se děvčata podělila s mnoha hosty vernisáže. Ta byla slavnostnější než ty ostatní, dokonce nastalo dortové překvapení se sladkými šicími pomůckami. Naše patchworkářky sklízejí zasloužený obdiv a úspěch. Výstava bude prodloužena do 14.7.2017.
Kulturní program – Koncert -zajistila ZUŠ Jevíčko se svými žáky hudebního, výtvarného i tanečního oboru.
Poděkování náleží žákům, vedení školy i jejich pedagogům.