Celorepubliková síť Laborky.cz – skvělá příležitost pro Základní školu Jaroměřice

Vloženo: 16.01.2019 Změna: 24.01.2019 12:08 Diskuze: 0

Od ledna 2019 se naše škola zapojila do projektu Celorepubliková síť Laborky.cz při Gymnáziu ve Slaném. Jedná se o projekt, který se zaměřuje na kolegiální podporu pedagogů přírodovědných předmětů formou setkávání v tzv. Centrech kolegiální podpory a setkávání online. Jedno toto centrum bude zřízeno právě v Základní škole Jaroměřice.

Úkolem školy bude v co největší míře rozvíjet v přírodovědných předmětech badatelsky orientovanou výuku a své zkušenosti potom sdílet s pedagogy z dalších škol. Naším cílem je nadchnout své učitele i učitele spřátelených škol a nalákat je pro tento atraktivní způsob výuky. To nejdůležitější, co od projektu očekáváme, jsou nadšení učitelé s motivací „učit trochu jinak". A nadšení učitelé rovná se nadšení a zapálení žáci, kteří se chtějí dozvídat nové věci.
Badatelsky orientovaná výuka je založena hlavně na tom, že žákům nejsou předkládány hotové informace, ale je jim pouze napovězeno, který směrem se mají při pokusu vydat. Poté bádají, zkoušejí a objevují zákonitosti sami. Aby bylo toto bádání co nejzajímavější a hlavně efektivní, dostane škola množství moderních pomůcek: např. sadu senzorů typu Vernier pro experimentální výuku, několik tabletů s měřícím softwarem, minipočítače Arduino, stavebnice typu GIGO pro rozvoj konstruování a sadu robotů Lego Mindstorms EV3 pro rozvoj konstruování a základů programování. Právě programování a robotika jsou dnes velkým trendem v novém pojetí výuky informatiky. Pro žáky je to oblast velmi zajímavá a uplatnitelná v budoucím životě, protože rozvíjí logické a informatické myšlení a schopnost řešit problémy. S touto problematikou na naší škole pracujeme už od loňského roku, vlastníme totiž několik Ozobotů.  Ozobot je malý robůtek, díky kterému se žáci mohou seznámit s jednoduchým programováním. V projektu se bude s Ozoboty také pracovat.
A nad čím budeme bádat? Gymnázium ve Slaném nám každý měsíc připraví návrh pokusu, metodický list a video. Na nás už potom bude, jak dané téma uchopíme, jak si s ním poradíme a jak ho představíme ostatním. V minulých měsících bylo např. řešeno: Proč led plave?, Jak létá raketa?, K čemu jsou otisky prstů?, Proč má bagr píst?, Může být plast BIO?.
Nepřipomínají vám uvedená témata něco? Není bez zajímavosti, že  projekt Laborky.cz spolupracuje s pořadem Zázraky přírody vysílaným v ČT. Členové týmu Laborky.cz připravují pro pořad až 80% pokusů. Takže se máme určitě na co těšit.
Pro zdárný průběh projektu se také velmi hodí, že jsme na naší škole letos zřídili (díky zřizovateli a MAS Moravská Třebová) novou učebnu přírodních věd. Pro projekt bude vynikajícím zázemím, které využijeme opravdu na sto procent.

Mgr. Leona Dufková